Ce este dans-terapia?

Terapie prin dans și mișcare

Dans-terapia poartă mai multe denumiri acceptate la nivel european, printre care terapie prin dans și mișcare sau psihoterapie prin dans și mișcare.

Dans-terapia este o ramură a psihoterapiei, parte a familiei terapiilor expresive, care recunoaște mișcarea corpului ca pe instrument de comunicare și expresivitate.

Dans-terapia presupune un proces relațional între client și dans-terapeut, în care sunt folosite limbajul verbal și non-verbal, mișcarea corpului și dansul, alternate de momente de reflecție verbală.

Adresând experiențele trăite și înregistrate de corp, dans-terapia reușește să adreseze aspecte care sunt greu de pus în cuvinte, aspecte emoționale sau care țin de realitatea corpului ca agent prin care individul interacționează cu mediul în care trăiește sau în relațiile în care este implicat.

În context psihoterapeutic, dans-terapia poate adresa aspecte psihologice, neurologice, relaționale și sociale, și oferă cadrul în care beneficiarii îți pot dezvolta creativitatea. Metoda este potrivită pentru categorii de vârstă și contexte de lucru diferite, de la adulți, familii, vârstnici, copii tipici și neurodiverși, persoane cu dizabilități, la grupuri sau organizații.

Dans-terapeuții pot lucra în cabinete individuale, în centre sociale, spitale, școli.

Asociațiile profesionale de dans-terapie ale fiecărui stat european afiliat European Association of Dance Movement Therapy (EADMT) iau decizii cu privire la modul de organizare a ocupației de dans-terapeut, în funcție de legislația în vigoare în fiecare stat.

În România, programul de formare în dans-terapie este acreditat COPSI și în septembrie 2022 a început prima generație de studenți care vor putea fi înregistrați ca psihoterapeuți prin dans și mișcare, dacă întrunesc condițiile stabilite de Colegiul Psihologilor din România.