Istoric ARPDM

Povestea noastră

„Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare (ARPDM) este o organizație care susține oamenii care s-au apropiat de ea de-a lungul timpului, oameni interesați de conexiunea corp-minte-suflet și de îmbogățirea acesteia.

În 2005 a venit pentru prima dată în România, la Sibiu, un terapeut care folosea psihoterapie prin dans și mișcare combinată cu art-terapie și abordări psihosomatice: Carmen Gaadt Stephan. Începând de atunci, am adunat experiență după experiența și ne-am lărgit viziunea și contactele în acest domeniu. Primul obiectiv a fost să formăm în România oameni care să poată oferi acest gen de suport unei categorii vaste de clienți pentru a nu fi necesar sa aducem specialiști din afara țării.

În 2012, am contactat Asociația Britanică de Psihoterapie prin Dans și Mișcare și am avut plăcerea să fim coordonați de Penelope Best, un profesionist cu greutate la nivel european. Am început să experimentăm cu workshopuri introductive și între 2014-2016, cu sprijinul Asociației Române de Terapii Expresive s-a concretizat prima generație de formare continuă în psihoterapie prin dans și mișcare, pentru specialiști, din Romania. Cu 11 formatori de renume european, formarea a fost acreditată de Colegiul Psihologilor din România. Douăzeci de studenți au absolvit și au dus în practica lor principiile și spiritul abordării.

În 2016, ARPDM a devenit furnizor de formare acreditat de COPSI și în ianuarie 2017 a început a doua generație de studiu.

Fiind o mână de oameni care am pornit asociația din pasiune și contribuție voluntară, am crescut încet, organic, sprijinindu-ne pe creativitate și o echipă din ce în ce mai solidă. În octombrie 2017 am devenit membrii asociați ai Asociației Europene de Terapie prin Dans și Mișcare.

Ziua dans-terapiei

Susținem cu tărie practica supervizată continuu, pentru sprijinul și clarificarea profesioniștilor. În acest sens aducem specialiști din Marea Britanie, care sunt pregătiți în supervizare creativă.

La data de 11 noiembrie 2017 a avut loc la București primul eveniment deschis „Ziua Dans-terapiei”, cu workshopuri gratuite pentru publicul larg. Pe 3 martie 2018, am organizat ediția a doua a „Zilei Dans-terapiei”, de aceasta data la București și la Iași.

După o pauză în perioada pandemiei, am reluat formatul cu „Ziua terapiilor expresive”pe 15 mai 2022, în care am folosit un model de co-facilitare interdisciplinară care a adus împreună dans-terapia, art-terapia și psihodrama clasică.

Am dezvoltat proiecte în colaborare cu alte organizații: EY Romania, Fly&Go, Clubul de Dans Sportiv Phoenix. Construim parteneriate cu Fundația Inocenți, cu Clinica Recover și altele. Aducem dans-terapia în spitale, în centre comunitare, în grădinițe și școli, pentru a ajuta oamenii în suferință să-și recupereze energia, să se reconecteze la corp, să-și îmbunătățească viața. Sperăm că vom fi din ce în ce mai mulți cei care se vor forma în această metodă pentru a ajunge la cat mai mulți beneficiari.

Sperăm că vom primi sprijinul celor care descoperă munca noastră și cred că putem ajuta.”